Риболов на Сом с попер

Риболов на Сом с попер

15 април 2017

Искам да отбележа, че този способ не е предназначен за риболов на големи трофейни сомове, макар, че и това не е изключено.

На попер сме ловили много отдавна със самоделни попери, но в последните години обърнах много повече внимание на този вид риболов. Преди две години моя приятел Костадин от Пловдив демонстрира на среща на река Дунав , сомски попери. Макар и да не хвана нищо аз бях много впечатлен. Внимателно два дена наблюдавах как работят тези тежки попери. Това беше края на август. Обадих се на мой приятел в Германия и той ми изпрати три попера Pulsion – два 40 грама и един -60 грама на фирма SERT морско изпълнение, Още с получаването на тези три попера се обадих на моя приятел професионален рибар от Белене да приготви лодката и на следващия ден бях при него.

Ще направя малко отклонение като кажа , че имах достатъчно опит с правени и няколко закупени по малки попери на река Дунав и Осъм. До този момент съм ловил малки сомчета до 2 кг. от брега и в общи линии са ми ясни принципите, Също така дотогава моя метод беше построен на принципа да получа звук, който прилича на звука на кльонка.

Случваше ми се малките сомлета да се ловят до самите ми крака ,направо пред очите ми. Затова бях много заинтригуван да експериментирам с големи попери. Дотогава също съм експериментирал , като съм сменял малките попери, мазал съм ги с атранкти , слагал съм на тях различни силикони, покривал съм ги със светещ лак и т.н. Но с големи попери не бях работил. След известна подготовка след обяд се отправихме на познатите места където той ловеше сом на кльонк. Че ще хвана през този ден сом в мен не будеше никакво съмнение. Макар с лека насмесшка да се отнасяше моя колега и приятел , все пак каза , че ще му е много интересно да види как се лови сом на това чудо. Той е на възрастта на големия ми син , около 40 години, но никога не обичаше да експериментира на други методи да лови сом. Ловеше откакто се помни на кльонк. До към привечер ловихме с него на кльонк и той хвана 7 сомлета от 5 до 12 кг.

Дойде и моя ред започнах да хвърлям от лодката попера 40 гр. До стъмване имах няколко атаки от които хванах три сомлета над 5 кг. Точно преди да се свечери атакува голям сом, който за жалост си отиде с 40-грамовия попер като скъса влакното. Така привърши този ден. Късно вечерта се прибрахме в неговия дом. До късно през нощта пренавивах плетено влакно на макарата , като този път сложих 0,30 мм. На сутринта , още в 4 часа се отправихме на Дунава. Тъй като му беше интересно, колегата реши да гледа моите експерименти с попера. Този път бях сложил 60-грамовия попер.

След 2 часа хвърляне, нямах никаква атака. Все пак и това беше от полза защото си изработих техника на водене на голям попер , която по мое виждане, най добре подхожда за ловене на по голям сом. Тази определена техника със спининга и голям попер няма нищо общо с техниките , които се използват за ловене на костур, щука и распер с попер на Дунава. След като ми свършиха експериментите, моя приятел започна да си лови на кльонка и хвана три сомлета. На обяд се прибрахме. Така завърши този първи риболов с голям попер през тази година. През септември и октомври се отдадох на други способи и ловене на други риби. Това беше първото ми запознаване с големите сомски попери. Дотогава бях си затвърдил едно грешно мнение , че сома не обича много големи примамки. Но се оказа грешка. Така приключи тази година с експериментите на риболов с голям попер. През зимата реших да прегледам повече в нета за риболова на тези примамки.

Събирах през зимата пари, и през април моя приятел Роберт от Германия ми прати попер Dumbell pop на фирмата RIVER2SEA два модела (65 и 120 грама) . До забраната няколко дни бях на новия Осъм да ги пробвам. От пробите , които правих с тях до забраната видях , че по силата на звука ще бъдат идеални и за по големи сомове, особено за Дунава. Обадих се на Роберт да ми прати до края на забраната попери RIVER2SEA Killer pop с тегло 12 и 24 грама специално за река Осъм. Тези модели имаха също много добър звук. Имах вече тези попери и с нетърпение чаках миналата година да свърши забраната. Интересуваше ме как ще се представят тези примамки вечерно време. Бях спокоен и уверен , че ще има добри резултати , но исках да разработя своя собствена тактика за риболов с тези примамки. Както бях описал за риболова с меки джигови примамки и други воблери на река Дунав , бях си изработил своя тактика , която ми позволяваше целенаправлено да ловя тази риба в нощно време. Веднага след забраната започнах експериментите, първо на река Осъм , а после на река Дунав. Обадих се пак на приятеля ми и казах, че ще му гостувам около две седмици.

Той нямаше нищо против , дори се зарадва, че ще му помагам в риболова. С него прекарах прекарах две цели седмици в експерименти само на риболова на сом с попери. Преди да започна с тактиките, искам да обърна внимание и на поперите с , които ще ловим сома. За риболова на сом не подхожда всеки попер, а с форма , която позволява да издава звук аналогичен на звука на кльонка.

 

По своята същност тези попери ги наричам „плаващи” кльонкове, само че са снабдени с куки. Както казах по-горе, бях се снабдил със следните модели от фирма „Sert": "Pulsion TR 40 гр.", "Pulsion TR articule 65 гр.", "Killer pop 24 гр.", "Killer pop 12 гр." От това , което беше споделено от мои колеги вече знаех , че модела "Pulsion TR articule 65 гр." ще трябва да го използвам когато на Дунава има вълна. Щом на другите големи реки по Европа са работили с него при такива условия ще трябва да им вярваме. "Killer pop" според техните препоръки трябва да се използва в светлото време на деня, тъй като той има много добри „полетни” качества. По далечина на полета той може да се конкурира дори с блесната „кастмастер”. Освен добрите полетни качества той издава идеален звук. На всички попери до забраната им направих някой доработки, които смятах, че ще получа допълнителни ефекти. Ето някой варианти за усъвършенстване на тези попери, които смятах, че е нужно да се направи: 1) Част от попера го лакирах с луминисцентен лак за нокти, което позволява през нощта да се зарежда като се освети няколко минути с челника. Смятам, че това е нужно и за сома и за мене.

С това много по леко се контролира примамката и се следи за воденето. 2) Всички тези примамки се зареждат бързо и светят ярко. На последния тройник закачам туистер на поперите 40 и 60 грама, след проби видях , че не влият на тяхната игра. На моделите 40 и 65 грама на последната тройка, а понякога и на двете, на ушите на тройките навивам тънка медна тел. Тя се намотава около стъблото на тройката. Тя е нужна , за да можем да закрепим парче опашка от малка рибка, най добре костур или част от голямо попче.Като правило, сома взима примамката отзад, и последната кука се оказва в устата на сома първа. Често примамката се оказва цялата в неговата уста. 3) Както казах по горе, попера се обработва с различни атранкти и на тройника се навива късче от гъба, пропита с рибно масло. Не знам дали това ще дава ефект или не. Ще видим на испитанията. Както в предните статии за риболова на сом , по река Дунав, сома излиза да се храни от 21 до 24 часа, след това от 3,30 до 5 часа сутринта. От 5 до 8 часа сутринта той се прибира в ямите, и трябва да се търси с попер в края на ямите където отива да си почива. В това време все още може да го хванете с попера , тъй като той все още е активен. От 3,30 до 5 сутринта трябва да го търсите на плитките места близо до брега. А сутринта близко до ямите. Започвам да разказвам за двуседмичните експерименти за риболова на сом с попер Рано сутринта в 3 часа ние сме на реката. Ловим на дрейфаща лодка за сом. Дочакваме утрото, моя колега намира неголяма яма. Още на първото хвърляне с попера атака на сом и го хващам, сома е с тегло някъде около 4 кг. Следващо хвърляне пак атака на сом и пак хващам , малко по голям от първия , може би около 5 кг. Трети път хвърлям , наново атака. Този път сома беше около 8 кг. Тук използвам тактиката , както ловим распера по Дунава. Метода се казва „на сляпо”. Знаем , точно къде се храни сома и хвърляме попера на сляпо. Следващите хвърляние вече бяха напразни. Никаква атака на сома. Но през деня ние намираме 5-6 участъка, на които по предположения на колегата се храни сома. Тези участъци много добре ги изследвам, правя пробни хвърляния, запомням участъци където влачи много трева. Това ще ни трябва , тъй като ще ловим през нощта. Познаването на тези места през деня е много важно за нощния риболов. Защо такива точки е нужно да ги знаете и да са повече? Няма смисъл през нощта да ловите на една и съща яма или на сваловете и. Ако има там сом, той задължително ще вземе от 2 до 10 хвърляне. Ловите първата зона , след това се премествате на друга. Понякога при този вид риболов помага и пляскането на сома, което трудно може да го объркате с друга риба. Колкото по мощно е пляскането , толкова по голям е сома.

 

Хвърлянето на попера трябва да се прави в следващия порядък: ако зоната е голяма и да допуснем , че вие стоите зоната, то направете 5-10 хвърляния отначало надясно, после наляво, но в никакъв случай един път наляво, следващия направо. Нужно е да дадете време на сома да реагира на примамката, а да го гоните по целята река няма смисъл. Запомнете , първите хвърляния на попера трябва да бъдат близко до лодката, после все по надалече и по надалече. Това се прави , защото през тези дни се учих от грешките си. Ако сома реагира близо до лодката , няма да можете да го извадите. Колкото по далече сома атакува примамка , толкова по добре ще успеете да го овладеете и извадите. Воденето на попера. Воденето на попера изглежда така: хвърляне на примамката, 2-3 „бълбукания” на попера, бавно водене в течение на 5-10 секунди, след това 2-3 „бълбукания” и пак бавно водене. Може да правите спиране на примамката и да придавате леко движение с върха на въдицата. При бавно водене попера продължава да работи, и при това на повърхността се образуват „мустаци” от играта на примамката, която също привлича сома. Не трябва попера постоянно да „хлопа”, освен това е необходимо да се добива „хлопане” , а не пръски, както при риболова на другите хищни риби. Кълването на сома Кълването на сома изглежда като мощно „хлопане” или по скоро на „взрив”. Представете си: нощ, тишина, гладка повърхност на водата, следва мощен „взрив”. Необикновено зрелище. И веднага следва мощно дърпане на различни страни. Първите дърпания необходимо да ги задържим, при това авансът на макарата трябва да е натегнат докрай. След тези първи дърпания сома се успокоява. Ако обаче не удържите първите дърпания на сома и дадете възможност да развие влакно, то след това възникват проблеми с изваждането му. Възможен и друг нерадостен вариант: сома отива заедно с примамката в коренища и насъбира заедно със себе си „голяма маса „ трева , която също отежнява ваденето. По малките сомове лесно се вадят в лодката. Като го хванете за долната челюст. Ако е по голям сома , направете с дланта си чашка и го потупайте два –три пъти по главата. От тази процедура той се вцепенява и след това лесно ще го извадите. Вечерта , когато се прибрахме с колегата му споделих , че ще направя един експеримент на едно от местата където ще ловя на попер. В какво се състои този експеримент: - Вземам един голям телен живарник , една 20 литрова туба и едно въже за сутринта. Обясних му какво съм замислил да правя. Той потърси и намери един стар телен живарник, приготви тубата и въжето. Взе и срекмето си. - На сутринта потеглихме с лодката към един от островите и в един от каналите , който се влива в Дунава хвърли срекмето и налови дребна мирна риба. Сложихме рибата в една голяма кофа с капак и потеглихме към мястото където смятахме първоначално да ловим. Точно на мястото където ще ловим , пуснахме един голям камък със закачено въже и вързахме тубата. Това си е буй. На самата туба на повърхността вързахме и живарника с дребната риба , като при живата риба нарязахме няколко риби на ситни парчета.

 

Отдалечихме лодката на такова разстояние от , което свободно мога да работя с попера. Закотвихме лодката. Трябваше за себе си да изясня дали попера извиква реакция на раздразнение или реакция на храна. При това , че попера наподобява „плаващ” кльонк и извиква любопитството вече го обясних. Версията , която описвах в другите статии за кльонка, че звука на кльонка го привлича , защото наподобява хранещи се други сомове вече е разисквана. 1) Трябваше да си изясня въпроса за територията: от предните статии бях обяснил , че всеки сом има своите територии, където той почива и където той почива, и появата на конкуренти може ли да извика при сома любопитство и после желание да го прогони или да го изяде. Кога попера извиква агресия в сома , в местата където се храни или където почива? Но преди да си отговоря на тези въпроси, и премина към по подробно на техниката и метода на ловене трябва все пак да обясня някой положения относно физиологията и поведението на сома. Сома, по мои наблюдения през тези толкова много години на общуване запомних някои детайли: любопитен, хитър и умен и има много добра памет. Той не хваща примамката, а я всумква в устата си като помпа. За секунда в устата му се създава вакуум и примамката изчезва в неговата глътка. А сигнала за атака става в момента когато докосне с края мустаците си жертвата.

Всумкването от сома на жертвата си се съпровожда с глухо бълбукане подобно на звука на кльонка и попера. Колкото по голям сом както казах и по горе , толкова по силен е звука. Особено отчетлив е този звук , когато сома се храни в плитките места. Именно тази особеност на неговото поведение още един път ще пробвам. И още една негова черта ще пробвам- неговото любопитство. Защото много пъти през тези години сме ловили сомове , които в стомасите си имат различни предмети : бутилки, топки, играчки и т.н. Следващия експеримент, който реших да направя е да хвана малко сомче и с друга въдица на плувка да го закача близо до тубата с мирните рибки и да видя как ще реагира. Преди години в по големите сомове сме намирали малки сомчета в стомасите им. Тук трябва да уточня , че моя колега знаеше местата , където ловуват и почиват сомовете в този район , тъй като постоянно ловеше на кльонк . По тези места е ловил големи сомове по 50-60 кг. , така , че аз наготово щях да експериментирам, без да изработвам някаква стратегия на търсене. Но все пак трябва да уточня , че на Дунава сома става все по малко рядко може да го срещнеш да образува стадо от сомове. И за да дойде на вашия попер сома трябва да го има в това място където ще ловите. Ако не знаете местата където има сом, то ще останете разочаровани при този вид риболов.

 

А за да ловите постоянно е нужно да го има в достатъчно много количество. Затова помолете местен сомаджия да ви помогне. Той ще ви покаже местата, типични за неговото местонахождение в дадения период от време и даденото време на годината. Но ако няма , кой да ви помогне, ще ви дам една препоръка. Притаете се с лодката , като я закотвите близо до брега. Пазете абсолютна тишина и ще чуете хранещия се сом на слух. Хранещия сом се чува надалече, по звука , след като натрупате известна практика може дори да определите примерния размер на рибата. Тези , които са чели и моите статии за риболова на распер , че по същия начин определям и къде се храни тази риба. За своите изследвания помолих колегата да използва кльонка и грозд зелени червей. За един час сутринта , той хвана на това място 5 сома, единия от които беше над 20 кг. Сомовете се издигаха по няколко екземпляра, това много добре се виждаше на сонара малко преди атаката. Макар и друг път да съм наблюдавал тази картина пак ми беше интересно, когато сома се издига от 6, 4, 2 метра и после го виждам на повърхността около. Лодката Забравих да допълня , че бяхме уточнили няколко места, близко до брега , на голяма дистанция от брега , и на средна. Имахме точно пет места за експерименти. Най интересното от първи заключения , че това не оказваше никакво влияние на размера на уловената риба. Най-много ме впечатли, че рибата се издигаше през деня от 8-12 м. дълбочина, и при това и големи и малки. По рано считах , че риболова на попер е успешен само на неголяма дълбочина, но тези последни експерименти опровергаха тези мои убеждения. Малко ще се отклоня, за да кажа, че бях с колегата и през октомври един ден и пробвах пак на попер на дълбочина 2-3 м. и хванах едно малко сомче около кг. За тези две седмици имаше само един ден, където сома не се вдигаше през деня и не реагираше на примамката, но вечерта пак се вдигаше. Не знам колко е била температурата на водата през октомври, но това затвърждава у мен , че есента сома реагира по метода „реакция на раздразнение” , а не на храна. Предпологам, че ако се експериментира упорито в този сезон може да се хване голям сом на попер. Трябва да отбележа и този факт, един ден заваля дъжд и ние се прибрахме и не ловихме. На следващия ден времето се оправяше но сома или се вдигаше , но тръгваше към лодката по движението на попера и после пак се отправяше към дъното. Това беше сутринта, към обед тръгваше към попера но не го атакуваше. Не можах да направя някакви изводи , дали е рационално да се използват при такива случаи , когато не реагира на попер, други воблери или блесни. Но това , което забелязах , че за тези две седмици сома се местеше от една дълбочина на друга , което следва да се отчита при риболова на попер. И още едно много важно заключение, до този момент си мислех , че само при много тихо време се работи с големия попер. Какво беше удивлението ми , когато минеше рибарска лодка и то доста далече от нас, и образуваше голяма вълна. Точно в такива моменти се хващаше сом. Първият път помислих , че е случайност, но като хванах няколко сомчета точно на такива вълни, разбрах че няма случайност. Не мога все още да си дам точни отговори. На попер може да се лови сом и през деня. 1. Не е задължително да се лови на не голяма дълбочина. 2. Може да се лови и на вълна. Не мога да кажа за ветровито време и вълни защото нямам наблюдения. 3. Ловенето далече от брега и с лодка не значи , че ще се лови голям сом. 4. Ако знаете места близо до брега , където ловува сома, може да го ловите и от брега. Тук трябва да уточня още нещо, защо моя приятел Коци не улови с попера през тези дни. От наблюденията и експериментите, които правих разбрах , че на силно течение попера , работи много лошо. На умерено течения малко по добре, а на слабо отлично. Да разгледаме няколко варианта за риболов с попер на река Дунав. Ловим с лодка . Използваме сонар и кльонк. Дрейфаме с лодката и кльонкаме. Следим данните на сонара. Намираме сома.

 

Вариант 1. Подминаваме мястото където сме видели сом , спираме лодката с веслата и през това време започваме да облавяме този участък с попера. Ако сома атакува попера след няколко хвърляния , закотвяме лодката и хвърляме на едно и също място. По такъв начин сме хванали 4 сома.

 

Вариант 2. Хвърляме по един буй-маркер , обикновено туби от по 5 литра и продължаваме надолу по течението да дрейфаме. Най перспективните участъци където има повече сом по количество ги отбелязваме с такива маркери. След това се връщаме и облавяме тези участъци с попера.

 

Вариант 3. Изследваме територията , за да разберем и на каква дълбочина се държи сома и колко е активна. Това се прави като дрейфаме и кльонкаме. След това отбелязваме на различните места как се държи. Ако сома е настроен агресивно веднага влиза в действие попера. Съчетанието кльонк и попер вярвам , че може да се използва и на язовирите. Тази година да сме живи и здрави ще пробваме.

 

Вариант 4. Това е риболова на плуващ воблер. Закотвяме лодката и пускаме попера да плува. Хвъrлянето на попера трябва да стане малко встрани от ямата или на изхода на ямата. Няколко 2-3 бълбукания, водене бавно срещу течението, пак бълбукане, пускате да плува няколко метра, пак водене –така в течение на няколко минути –около 10-15 минути. Сега повече подробности за воденето и кълването. Както обясних по горе маркирали сме местата с туби (буй). Първото място за експеримента беше с буя и живарника с риба. Моя колега направи три удара с кльонк , видяхме, че рибата реагира. Приближихме до живарника с лодката и видяхме няколко малки сомчета да се въртят около него. Отдалечихме се от живарника на разстояние достатъчно зза хвърляне и закотвихме лодката.

 

Много важно е да се отчита , че сома не е като распера. Аз го казах и по горе, Той трябва да помисли, да се вдигне и да догони примамката. Хвърлям на няколко метра по надолу и встрани от живарника. Почвам бавно водене , без никакво бълбукане. Правя три бълбукания, пауза , обирам леко влакното и започвам бавно водене. Когато попера премине около 5 метра, повтарям пак 3-4 бълбукания. Ако видим сома идващ към попера, не трябва да правим никакви бълбукания, а водим примамката много бавно с много леко подръпване. При такова водене попера рисува малка елхичка по водата. Зрелищна атака и първия сом е хванат. Решавам на следващото хвърляне да сложа туистер на задната кука. Същото водене и наново атака. Сома също е хванат. Ако продължава да кълве , както в този случай. Ако спре да атакува попера правите още две три хвърляния и ако не иска да атакува се премествате на следващото перспективно място. Тук трябва да отбележа , че трябва влакното винаги да бъде максимално натегнато, да не допускате провисване. Това се прави за да имаме максимален контрол над примамката особено за фиксирането фазата на кълване. В нашия случай за достигането на нужния глух звук , влакното след хвърлянето трябва да провисне, а на водата под влияние на течението към спининга трябва да е на разстояние примерно отклонение от 6-8 метра. Когато извършваме широк и не бърз замах с върха на пръта, лежащото на водата влакно натяга попера надолу и ние получаваме необходимия ни глух „бълбук, бух”.

Това е много важно на голямата река, именно такъв глух звук трябва да се получи , иначе сома не атакува. Искам да отбележа , че на последните метри това „бълбукане” става доста сложно да се получи, тъй като се увеличава ъгъла между попера и риболовеца, примамката се стреми да се издигне нагоре.. И още по важно, че самата фаза на кълване ние я фиксираме по звука, а не с ръката, затова при тази фаза не е нужно да е натегнато влакното. По нататък правим замах с пръта отдолу нагоре. При този замах става следното: пропуснах да отбележа , че попера се връзва с шок лидер и оттам на плетеното влакно. По късно ще обясня за оборудването и монтажите. Та при този замах влакното и тежкия шок лидер карат попера да се забие надолу , от това се ражда и това „бълбукане или хлопане”. Този звук на попера се чува много надалече. Има още една хитрост, която моя приятел случайно ми подсказа, за , което му благодаря. При използване на тежките попери за достигане на много добър ефект ми препоръча пред попера да поставя продълговата тежест с тегло 7-9 грама на 30 см. разстояние от него. Това позволява при замах на пръта по дълбоко да се гмурне попера.

В какво се състои успешният риболов на Шаран

прочети още

Как да ловим с фидер за един успешен риболов

прочети още

Как се лови СОМ с лодка и кльонк

прочети още

Как да хванем СОМ,способи техника и тактика.

прочети още